Kijk|Kunst-kup


Van de website van het Kunstgebouw Rijswijk 15.01.2019

Reismuis wint Kijk|Kunst-kup

Helemaal in Zwolle werden de acteurs en regisseur van de jeugdtheatervoorstelling Reismuis vanmiddag verrast met een Zuid-Hollandse prijs: de Kijk|Kunst-kup. Reismuiszit namelijk in het programma Kijk|Kunst dat Kunstgebouw in Zuid-Holland verzorgt voor 292 basisscholen met in totaal 55.427 leerlingen. Reismuis werd unaniem door leerkrachten en leerlingen aangewezen als de absolute topvoorstelling van afgelopen jaar. Kunstgebouw selecteert voor Kijk|Kunst de beste voorstellingen uit het hele land. Vandaar dat een gezelschap uit Drenthe, met een impresariaat in Utrecht, langs Zuid-Hollandse scholen toert en daarmee zelfs een mooie prijs in de wacht sleept!
Het verhaal van ReismuisDe muis Dingeman reist met vrouw Souris en kinderen de wereld rond, in hun gezellige nestje achter het nummerbord van een toeristenbus. Ze zijn heel gelukkig. Tot hij, door stom toeval, in Dover de boot mist en zijn familie in de mist ziet wegvaren. Hij roept nog: ‘Kom terug!’ en ‘Ik hou van jullie!’ Maar de boot is al te ver… Gelukkig krijgt hij hulp van een Britse papegaaiduiker, een Antilliaanse jan-van-gent, een Marokkaanse kameel, een Turkse ezel en nog vele andere bijzondere dieren. Reismuis gaat over vreemde talen, andere culturen en grappige gewoontes. Reismuis is een voorstelling voor groep 1 en 2 van Garage TDI uit Drenthe. Henk de Reus deed de regie en schreef de tekst. Annemiek Funneman verzorgt het (poppen)spel en wordt muzikaal ondersteund met zang, gitaar, fluit, viool en contrabas door Marjet Spook.
Reacties van scholenKunstgebouw vraagt leerkrachten na het zien van een voorstelling altijd wat zijzelf en hun leerlingen ervan vonden. Dit is belangrijke informatie bij het samenstellen van een optimaal programma. “Het eerste wat de kinderen vroegen toen we terug in de klas waren: gaan we nog een keer? Toptheater!” liet juf Debbie van PCBS Da Costa in Bodegraven na het zien van Reismuis weten. Juf Ella van een andere school uit Bodegraven schreef: “Ik vond het een fantastische voorstelling. Mooie muziek, leuk verhaal en schitterend decor.” Juf Marjan uit Puttershoek is het daar helemaal mee eens: “De kinderen hebben enorm genoten!” Kijk|Kunst-kupBijzonder aan Kijk|Kunst-kup is dat niet het publiek of een vakjury de winnaar bepaalt, maar leerkrachten en leerlingen. Een prijs die helemaal gericht is op cultuuronderwijs dus. Goed nieuws voor de deelnemende scholen aan Kijk|Kunst die Reismuis nog niet gezien hebben: dit jaar zit de voorstelling weer in de programmering.